Ислам и аль-Фараби. Ислам және әл-Фараби - Lukhpanov, А. I. (Eurasian Journal of Religious Studies, 2016)
В данной работе философское, социально-политическое наследие аль-Фараби рассматривается в контексте мусульманской религии – ислам. Автор видит, что в становлении аль-Фараби как выдающегося мыслителя сыграли установленные к тому времени диалог и взаимодействия тюрксой и арабской цивилизации и культуры в мире. Аль-Фараби формировался как личность, ученый-мыслитель мирового общечеловеческого масштаба, впитывая их позитивные результаты. Автор пытается показать, как религиозная сакральность органически сочетается со светским методологическим подходом – анализом к проблемам объективаной реальности – человеческих, общественных, государственных и пр. отношений в наследии аль-Фараби.Бұл жұмыста әл-Фарабидің философиялық, әлеуметтік-саяси мұралары мұсылман діні – исламның даму қисынында қарастырылады. Әл-Фарабидің тамаша ойшыл болып қалыптасуында сол кезеңде әлемде қалыптасып үлгерген түрік және араб өркениеті мен мәдениетінің үндесуі мен өзара ықпалдасуының маңызы орасан зор болды. Олардың оңды нәтижелерін игеру әл-Фарабидің әлемдік, жалпы адамзаттық ұлы тұлға, ғалым – ойшыл сапасында қалыптасуының негізі болды. Автор әл-Фараби мұрасындағы объективтік нақтылық – адами, қоғамдық, мемлекеттік қатынастардың мәселелерін қарастырып талдауда діни сакралдық пен зайырлылықты қалай етене байланыстырылғанын ашуға ұмтылады.