(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Дінтану сериясы, 2017)
Бұл мақалада жаһандану жағдайындағы бүкіл дүние жүзіндегі діни мәселелер мен қазіргі діни ахуал саясы қөзқарас тұрғысында қарастырылған. Сонымен бірге дүние жүзіндегі қоғамның діни сенімі мен діни қарым-қатынасының өзара байланысы салыстырмалы түрде сарапталды. Заманауи әлемде адамзат көптеген адамдардын моральдық түсініктеріне үйлесімді емес зор ғылыми-техникалық прогреске жетті. Адамзат өзін-өзі жою қауіпінің алдында тұрған кезде, ғылым діннің көмегісіз өзекті проблемараларға шешім таба алмайды, ақырында бұл мәселе түрлі діни бірлестіктердің жаңа даму жолына әкеледі. Сондай-ақ адамзат бейбітшілік пен келісімнің жалпы консенсусына жетпецінше, діннің және наным-сенімнің құбылыстарының өзектілігі мен маңыздылығы жақын арада сөнбейді.