(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. Дінтану сериясы, 2023)
Біз өмір сүруге көмектесетін нәрселерден қаншалықты жиі аулақ болуға тырысамыз. Адамдар ғасырлар бойы жалғыздықтан аулақ болуға немесе оған үйренуге тырысты. Қарғыс атқан жалғыздық, назардан тыс қалған, қуанышпен дана. Жалғыздық әрқашан болады, сондықтан бізге қажет. Сіз өзіңізді жалғыз және көптеген адамдар арасында жалғыз сезінесіз. Жалғыздық сезімі жеке тұлғаның құрылымына байланысты. Тағы бір фактор, демографиялық көрсеткіштермен қанағаттанарлықсыз жағдай шешуді талап етеді - жалғыздық қазіргі уақытта неғұрлым тартымды тенденция болып табылады, ол адамдардың құндылықтары мен қарым-қатынастарының қалыптасқан құрылымын өзгертеді, сондықтан бұл құбылыстың аксиологиялық мәртебесін, сондай-ақ оның оң және теріс белгілерін нақты анықтауды талап етеді. Барлық аталған мәселелерді шешуге жалғыздықты түсінуге жалпы теориялық көзқарастың жеткіліксіздігі кедергі келтіреді. Жалғыздық мәселесі философтардың, жазушылардың, ғалымдардың санасын қамтитын адамзатты үнемі толғандырады. Соңғы кездері жалғыздық мәселесіне, жалғыздықтың себептерін, оның мәнін, тән көріністерін және өмірдің әртүрлі кезеңдеріндегі адамдардың әртүрлі санаттарына әсерін зерттеуге көбірек жұмыстар арналды. Алайда, қазіргі уақытта жалғыздықтың не екендігі туралы консенсус жоқ: қиындық немесе бақыт, норма немесе патология. Мәселенің даму дәрежесі. Бірнеше ондаған жылдар бойы жалғыздық мәселесімен айналысқан Батыс әлеуметтік ғылымы оны зерттеудің көптеген тәсілдерін жасады. Философиялық, психологиялық, әлеуметтанулық әдебиеттер осы мәселе бойынша ғылыми еңбектер корпусында көп кездеседі. Олардың көпшілігі 20 ғасырдың соңғы онжылдықтарында жарық көрді, бірақ олардың көпшілігі көбінесе публицистикалық сипаттағы шағын мақалалар немесе үзінді шолулар. Түйін сөздер: философиялық, рефлексия, құбылыс, жалғыздық, жеке тұлға, адами қатынастар