Қазақстан мұсылмандары діни басқармасы цифрлық салада: дінтанулық талдау - Карыбаева A.; Дүйсенбі, Д.; Пардабеков , Д.; Сәрсебаева, Р. (ҚазҰУ Хабаршысы. Дінтану сериясы, 2025)
Діни институттарды цифрландыру қазіргі заманның маңызды құбылысы болып табылады, әсіресе дін мен мемлекет арасындағы қатынастардың тарихи күрделі конфигурациясы бар елдерде. Посткеңестікте ислам мемлекеттік бақылаумен және «қалыпты» қозғалысты қолдаумен қатар жүретін институционалдық жаңғыру кезеңін бастан кешіруде. Цифрлық технологиялар діни коммуникацияларды, соның ішінде исламдық тәжірибелерді түрлендіруде. Мақалада Қазақстан мұсылмандары діни басқармасының (ҚМДБ) muftyat.kz ресми сайтындағы цифрлық қатысуына дінтану сараптамасы қарастырылған. Сайттың институционалдық, теологиялық және әлеуметтік-мәдени дискурсы, сондай-ақ оның қазақстандық мұсылмандардың болмысын қалыптастырудағы рөлі талданады. Авторлар Қазақстан мұсылмандары діни басқармасының цифрлық кеңістіктегі қызмет ету ерекшеліктерін және оның онлайн қызметі қазіргі қазақстандық қоғамда діни бірегейлікті, діни білім мен беделді қалыптастыруға қаншалықты ықпал ететінін түсінуге тырысады. Діни тұрақтылық жалпы қоғам үшін, соның ішінде киберкеңістік үшін маңызды. Мұнда дәстүрлі институттар ресми статусы жоқ, бірақ дәстүрлі нормалардың сәтсіздігіне немесе олардың құқықтық ымыраға келуіне жауап ретінде мезгіл-мезгіл белсенділік танытатын радикалды, маргиналды немесе бейресми діни ағымдарға тап болады. ҚМДБ-ның ресми сайты мемлекет, дін және қоғамның өзара әрекеттесу тетіктерін хабарлайтын өкілді ақпарат көзі болып табылады. Түйін сөздер: онлайн дін, цифрландыру, ислам, Қазақстан мұсылмандары діни басқармасы (ҚМДБ), интернет.