Қасиетті Құран мен сүннеттегі жұмсақ дағды негіздері: маңызы және заманауи қолданылуы - Умар, Файза Кабир; Умар Гокару, Шуайбу; Балараба Белло, Айша; Кабир Умар, Мария (ҚазҰУ Хабаршысы. Дінтану сериясы, 2026)
Қазіргі мұсылман үмбеті қоғамдық бірлікті әлсірететін және оның тұрақты дамуына қауіп төндіретін көптеген сын-қатерлерге тап болып отыр. Осыған байланысты зерттеудің мақсаты – Қасиетті Құран мен сүннет негізінде жұмсақ дағдылардың (soft skills) маңызын айқындап, олардың қазіргі мұсылман қоғамындағы практикалық қолданысын талдау. Зерттеуде эмпатия, тиімді қарым-қатынас, топпен жұмыс істеу, мәселені шешу және көшбасшылық сияқты негізгі жұмсақ дағдылар қарастырылады. Зерттеудің ғылыми маңыздылығы Құран мен сүннеттегі адамаралық қатынастар мен тұлғалық дамуға қатысты қағидаларды заманауи жұмсақ дағдылар тұжырымдамасымен сабақтастыра қарастыруында жатыр. Бұл исламдық білім беру, тәрбие және әлеуметтік даму мәселелерін зерттеуге теориялық үлес қосады. Зерттеу барысында сапалық әдіснама қолданылып, деректерді жинау мен талдауда сипаттамалық, тақырыптық және аналитикалық тәсілдер пайдаланылды. Зерттеу нәтижелері жұмсақ дағдыларды мұсылмандардың күнделікті өміріне енгізу тұлғалық және кәсіби дамуға ықпал ететінін, адамдар арасындағы өзара түсіністік пен ынтымақтастықты нығайтатынын және қоғамдағы үйлесімділік пен бірлікті арттыратынын көрсетті. Сонымен қатар, зерттеу Құран мен сүннетке негізделген жұмсақ дағдылардың қазіргі қоғамдағы әлеуметтік мәселелерді шешуде маңызды рөл атқаратынын дәлелдейді. Зерттеудің қорытындысында жеке тұлғаларға, білім беру ұйымдарына, мамандарға және мемлекеттік саясатты қалыптастырушыларға аталған дағдыларды насихаттау және тәжірибеде қолдану ұсынылады. Зерттеу нәтижелерінің практикалық маңыздылығы өзара құрметті нығайтуға, заң мен тәртіпті сақтауға, исламдық құндылықтарға негізделген өркениетті қоғам құруға, сондай-ақ қақтығыстарды азайтып, радикалды идеологиялардың таралуының алдын алуға және қоғамдық тұрақтылықты арттыруға мүмкіндік беруімен сипатталады. Түйін сөздер: Құран, сүннет, жұмсақ дағдылар, эмпатия, ислам ілімдері, заманауи мұсылман қоғамы