Пауль Тиллихтің діни философиясындағы символдар мен мифтердің маңызы және қызметі (ҚазҰУ Хабаршысы. Дінтану сериясы, 2023)
Пауль Тиллих дін тілінің маңызды мәселесін cимвол тіліне қатысты көзқарасы негізінде зерделеген. Бұл көзқарастың бастауын Тиллихтің Құдай түсінігі, дін жайлы пайымы және символ жайлы тұжырымы құрайды. Өйткені символ Тиллих үшін ақиқатты тасымалдаушы сипатта. Ал Құдай классикалық теизмдегі Құдай емес, «өзіндік болмыс» ретінде адамның абсолютті арманының орталығы. Дінге қатысты мәселелер және теологиялық дискурстардың орны тарихтың әр кезеңінде талданып келген. Бастапқыда діннің мәніне қатысты өрбіген тартыстар заманауи кезеңде діни ұсыныс-кеңестердің логикалық мәртебесіне қарай бет алды. Бұл жағдай діни ұсыныс-кеңестердің қазіргі күн тәжірибесі бойынша жаңадан зерделенуі қажеттілігін тудырды. Тиллих үшін Құдай «Құдайдан биік Құдай». Бұл Құдай жайлы айтылатын әр нәрсе символикалық түрде берілуі қажетті. Тиллихтің ойынша, символдар шектеулі мен шексізді байланыстырады. Әр діннің ақиқатқа таласы барын және бұл ақиқатты тасымалдайтын тілдің символикалық сипатта болуы керектігін алға тартқан Тиллих үшін діннің тілі символ тілі болуға міндетті деп таныған. Бұл мақалада Пауль Тиллихтің діни символдар мен мифтерге қатысты көзқарасы талданады және сисволдар мен мифтердің дінде атқаратын қызметіне зерттеу жасалады.