Қазақстан қоғамының рухани жаңғыруы мен мәдени трансформациясы жағдайындағы конфессияаралық келісім - Камалова, Ф.; Жолшыбек, Б.; Сапаров, Б.; Ботақараев, Б. (ҚазҰУ Хабаршысы. Дінтану сериясы, 2024)
«Қазақстандық қоғамның рухани жаңғыруы мен мәдени трансформациясы жағдайындағы конфессияаралық келісім» тақырыбын таңдау қазіргі әлемдегі конфессияаралық қатынастарды үйлестіру мәселесінің өзектілігіне байланысты. Жаһандану жағдайында ақпараттық қоғам мен көші-қон ағынының күшеюі жағдайында мәдени бірегейлік, рухани жаңғыру және діни әртүрлілік мәселелері алдыңғы қатарға шығады. Қазақстан көпұлтты және көпконфессиялы мемлекет ретінде конфессияаралық келісімді сақтау және нығайту қажеттігі алдында тұр. Мақалада ел дамуының соңғы кезеңінде рухани жаңғыру және мәдени қайта құру жағдайында қалыптасқан қазақ қоғамындағы конфессияаралық келісімнің рухани негіздері талданады. Авторлар көпконфессиялық және көпұлтты кеңістіктің мәнін ашуға баса назар аударып, жаһандану мен рухани жаңғырудың Республикадағы этносаралық және конфессияаралық қатынастарға әсерін қарастырады. Жұмыстың ғылыми-тәжірибелік маңыздылығы қазіргі қоғамдағы рухани жаңғырудың көпэтносты және көпконфессиялы қоғамдағы ұлттық бірегейлік пен татулықты нығайтуға қалай қызмет ететінін зерттеуде жатыр. Авторлар Қазақстандағы конфессияаралық және этносаралық қатынастардың негізгі қағидасы ретінде діни толеранттылыққа әсер ететін қазақ қоғамының әлеуметтік-мәдени ерекшелігіне ерекше назар аудару қажеттігін атап көрсетеді. Зерттеу нәтижелерінің практикалық маңыздылығы мынада: Қазақстан көпұлтты, көпконфессиялы мемлекет ретінде ұлттық бірегейлікті нығайтуға көмектесетін және әртүрлі әлемдік діни қақтығыстарды жұмсарту әлеуеті бар мемлекеттік-конфессиялық қатынастардың берік үлгілерін ұстанады.Түйін сөздер: руханият, рухани жаңғыру, көпұлтты қоғам, конфессиялар, діни ұйымдар.