Жасөспірімдердің діндарлығына әсер ететін әлеуметтік факторлар: отбасы, құрдастар және қоршаған ортаның рөлі (ҚазҰУ Хабаршысы. Дінтану сериясы, 2025)
Бұл ғылыми мақала жасөспірімдердің діни сенімдері мен тәжірибесін тығыз қалыптастыратын сансыз әлеуметтік детерминанттарды мұқият зерттейді, сонымен бірге отбасылық әсерлер, құрдастар топтары және кең мәдени орта арасындағы күрделі және көп қырлы өзара әрекеттесуге баса назар аударады. Бұл дискурс отбасылық динамиканың маңыздылығына баса назар аударады, мұнда ата-аналардың нанымдары өздерінің ерекше ата-аналық әдістемелерімен қатар, олардың ұрпақтарының қалыптасу жылдарында дамыған кезде діни сәйкестіктеріне айтарлықтай әсер етеді. Сонымен қатар, зерттеу құрдастарының қарым-қатынасы мен білім беру ортасының жасөспірімдерге сыни әсерін көрсетеді, олардың әлеуметтік контекстте белсенді эмоционалды қолдау мен басшылыққа алуға бейімділігін көрсетеді, өйткені бұл бірлестіктер олардың діни эволюциясында шешуші рөл атқарады. Сонымен қатар, мақалада ұлттық және этникалық тегінің терең әсерлері мұқият қарастырылады, әсіресе мигрант отбасыларына ерекше назар аударылады, мұнда дін жиі сәйкестікті қалыптастыру мен қоғамдық интеграцияның маңызды көзі ретінде пайда болады. Әлеуметтік желілердің салдары да мұқият қарастырылады, өйткені бұл заманауи құбылыс жасөспірімдердің діни бағыттарына оң және теріс әсер етуі мүмкін, осылайша олардың сенім жүйелерінің жалпы күрделілігін арттырады. Демек, зерттеу осы күрделі және көп қырлы әлеуметтік детерминанттарды жан-жақты түсінудің өзекті қажеттілігін көрсетеді, өйткені бұл түсінік қазіргі қоғамдағы жасөспірімдер діншілдігінің дамып келе жатқан ландшафтын түсіну үшін өте маңызды.Түйін сөздер: жасөспірімдер, дін, қоғам, факторлар, тұлға