МАЗХАБТАР ТАРИХЫНЫҢ АЛҒАШҚЫ ҒАЛЫМДАРЫ ЖӘНЕ ОЛАРДЫҢ ЕҢБЕКТЕРІ (Eurasian Journal of Religious Studies, 2017)
Мазхабтар тарихының алғашқы сүйенетін авторлары, һижри III-IV ғасырлардан бастауалады. Бұл жұмысты жазу барысында Ислам Мазхабтар Тарихы саласындағы алғашқы еңбектерпайдаланылды. Ғалымдардың еңбектеріндегі ұстанған әдістерінің бөлектігі және еңбектеріндегіқарастырған мәселелері қаралды. Әрқайсысы әр қандай әдіс тәсілдер ұстанған. Бұнымен біргеүмметтің «жетпіс үш» тармаққа бөлінуі турасындағы хадисті негізге ала отырып жазылды.Мазхабтар тарихының алғашқы ғалымдары бұл хадиске кейбірі сүйенсе, кейбірі мүлдем хадисжайында сөз қозғамаған. Алайда Ислам Пайғамбарының дүниеден өтуінен кейінгі Исламүмметінің арасында пайда болған түрлі ағымдар, мазхабтар, бағыттардың ортаға шығуы жәнеолардың әрқайсысының түрлі көзқарастар ұстануын алғашқы ғалымдар өз еңбектеріндеайқындап түсіндірген. Осылайша Мазхабтар Тарихы, осы мазхабтардың бөлінуін, сенім – ақидамәселесін, Ислам әлеміне саяси ықпалын, қоғамға әсерін зерттейді. Ислам Мазхабтар Тарихығылымын қазіргі күнде естісек те, негізгі еңбектер жайында көп естілмейді. Әрине Тұрар Түгелұлымен Батырбек Тұрғанбекұлының «Мазхаб туралы таным» атты еңбегі, Смайыл Сейтбековтің«Мазхабтар тарихы» атты еңбегі, Сабри Хизметлидің «Мазхабтар тарихы» еңбегі және т.б.осы салаларды қамтиды. Сонымен қатар Мазхабтар тарихына байланысты ғылыми мақалаларда қазіргі күнде жазылуда. Осылайша Мұхаммед (с.а.с.) пайғамбарымыз дүниеден өткенненкейін, әртүрлі пікірлердің ортаға шығуы, қоғамда әртүрлі көзқарастардың қалыптасуы, Исламүмметінің түрлі бағыттарға бөлінуіне себеп болды. Мұсылмандардың жетпіс үш бағытқа бөлінуітурасындағы хадисі де осы мақалада қарастырылды.